duminică, 30 septembrie 2012

Sufleu de conopida cu marar



Dupa parerea mea conopida este leguma vedeta a toamnei. 
De ce?  Pentru ca ea aduce numeroase beneficii sanatatii prevenind mai multe tipuri de cancer intalnite mai ales in randul femeilor (cancer la san, cancer ovarian). In acelasi timp, conopida are in compozitie cele mai importante minerale pentru revigorarea organismului: potasiu, calciu, magneziu, fier, zinc si cupru.

Stiu ca multi nu agreeaza conopida pentru ca aceasta are un gust usor fad. Insa este foarte important modul in care este gatita. Eu va propun o reteta simpla, gustoasa si foarte accesibila: sufleu de conopida.

Ingrediente:
-900 g conopida
-3 oua
-400 ml lapte
-3 linguri de faina
-60 g unt
-400 g telemea oaie
-200 g sunca taraneasca
-pesmet 

Mod de preparare:
Intr-un vas se pune la fiert apa si o cantitate mai mare de sare pentru a fi absorbida de conopida. Se desface conopida in buchetele mici, se spala si se pune la fiert in apa clocotita timp de 15 minute. Se scurge conopida si se lasa la racit.


Se topeste untul si se adauga faina amestecand bine. Se da focul mic si se adauga laptele mixand repede astfel incat sa nu se faca cocoloase. Se adauga telemeaua rasa,se amesteca bine si se lasa sa se raceasca.


Intre timp se bat albusurile spuma tare.
Cand s-a racit amestecul se adauga galbenusurile pe rand unul cate unul mixand dupa fiecare in parte. Apoi se adauga albusurile batute spuma amestecand usor cu o spatula de jos in sus (nu folositi mixerul !).
La final se adauga marar tocat marunt.


Se taie sunca taraneasca fasiute de marime medie.
Se unge o tava cu unt si se tapeteaza cu pesmet. Se aseaza buchetelele de conopida, se presara sunculita si se toarna compozitia de lapte si branza.
 

Se da la cuptor la 180 grade timp de 30-40 minute pana se formeaza o crusta rumena, frumoasa.


Voua va place aceasta crusta? Mie da! Imi place tare mult!


Dar sa vedem si o sectiune...


Si inca una! Cat despre gust...mmm...foarte, foarte bun!


Va asigur ca sufleul este foarte gustos si plin de arome. Sunculita taraneasca si mararul salveaza gustul neatractiv al conopidei. 
Sufleul se serveste cald ca atare sau ca si garnitura pentru o friptura de pasare (pui,curcan).

Pofta buna!






marți, 25 septembrie 2012

Prajitura cu struguri si branza


Este toamna! Si da este sezonul strugurilor! 
Si cum in acest an avem parte din plin de struguri dulci si parfumati va recomand sa profitati din plin de aceste bunatati ale toamnei. 
Desi specialistii ne recomanda sa-i consumam ca atare intrucat previn cancerul si ajuta la detoxifierea organismului eu va propun o reteta cu struguri si branza gasita pe reteteculinare.ro.

Ingrediente:
Blat:
-10 linguri de faina
-10 linguri de zahar
-9 linguri de ulei
-9 linguri de lapte
-2 oua
-3 pliculete de zahar vanilat
-un pachet de praf de copt
-o lingura de cacao
-coaja de lamaie

Crema:
-500 grame de branza de vaci
-3 oua
-6 linguri de gris
-6 linguri de zahar
-2 pliculete de zahar vanilat
-struguri albi si negri
-coaja de lamaie


Mod de preparare:
Intr-un bol se mixeaza ouale cu zaharul si zaharul vanilat pana se obtine o compozitie de culoare deschisa iar zaharul este dizolvat complet. Se adauga pe rand cate o lingura de ulei si lapte amestecandu-se bine de fiecare data.
Faina se amesteca cu praful de copt si se cerne peste compozitia de oua si zahar.


Se omogenizeaza bine aluatul si se imparte in doua boluri. Intr-unul din ele se adauga cacaoa iar in celalalt coaja de lamaie.


Crema se obtine amestecand branza cu ouale, zaharul, zaharul vanilat si grisul.
In reteta initiala aceasta crema contine si coaja de lamaie. Eu am respectat reteta si va recomand sa aveti grija la cantitatea de coaja de lamaie. Asta deoarece aroma de lamaie este intensa si poate  domina si "subjuga" parfumul si dulceata strugurilor. Data viitoare eu o sa fac o crema fara coaja de lamaie deoarece vreau sa ma bucur numai si numai de savoarea acestor minunate bobite mov/verzui.


Se tapeteaza tava cu hartie de copt sau se unge cu unt si se tapeteaza cu faina. Se pune aluatul maro, crema de branza si la final aluatul de culoare alba. Boabele de struguri albi sau negri se aseaza deasupra in functie de preferinte. 
Pentru aceasta prajitura va recomand o tava de 22x29 cm. Eu am folosit o tava de copt mult prea mare (24x36 cm) deoarece eram grabita iar cea mai mica tava a mea era "ocupata". Prin urmare prajiturica nu a crescut "ca-n povesti" iar aluatul maro s-a intrepatruns pe alocuri cu crema de branza. 


Se incinge cuptorul in prealabil la 180 grade si se coace prajitura timp de 40-50 minute.

Iata ce a iesit:


O prajiturica de sezon tare buna!


si inca o poza...


 Si bineinteles o feliuta virtuala pentru voi!


Pofta buna!



miercuri, 19 septembrie 2012

Salata de vinete cu rosii si ardei


Ingrediente:
-5 vinete medii
-4-5 rosii 
-4-5 ardei gras rosu si galben
-2 cepe
-sare, piper
-patrunjel


Mod de preparare:
Se spala bine vinetele, se sterg cu un prosop de bucatarie si se coc intorcandu-le pe toate partile pana cand sunt coapte. Ne dam seama de asta atunci cand coaja este neagra iar vinetele sunt moi. 

Imediat dupa ce s-au copt primele vinete se presara cu sare si se pun intr-o cratita acoperita cu capac pana epuizam de copt toate vinetele. Apoi se curata de coaja si se intind pe un platou/fund asezat inclinat astfel incat vinetele sa se scurga de sucul amar.

Dupa o ora se toaca cat mai marunt si se pun intr-un bol.

Se curata ceapa, se taie marunt si se caleste in putin ulei pana capata o culoare usor aurie.
Se adauga ardeiul gras taiat fasii de marime medie si se caleste impreuna cu ceapa cateva minute . 

Intre timp rosiile se curata de coaja si se dau pe razatoare pe partea mare. (metoda mea de a curata rosiile este urmatoarea: se ia un cutit si cu partea care nu taie se apasa usor rosia de sus in jos; se repeta operatiunea pe toata suprafata rosiei; veti vedea cum coaja va capata o culoare mai inchisa si astfel ea va putea fi inlaturata foarte usor cu partea ascutita a cutitului).



Peste ceapa calita si ardei se adauga rosile, se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa fiarba la foc mic.
Cand sucul de rosii a scazut aproape complet se adauga vinetele si se lasa pe foc mic inca 3-5 minute.


Salata se poate servi atat calda cat si rece.


 Si desigur o feliuta pentru voi!


Pofta buna!


duminică, 16 septembrie 2012

Chec cu ciocolata si pere intregi


Cand am vazul acest chec cu pere intregi pe blogul Dulce si dolce am fost pur si simplu fascinata. M-a incantat  super ideea de a introduce un fruct in interiorul unui chec dar marturisesc sincer ca cel mai mult m-a atras modul spectaculos in care arata o feliuta din acest chec.
Mi-am zis ca obligatoriu trebuie sa incerc aceasta reteta. Iar rezultatul a fost pe masura: combinatia de ciocolata cu pere este delicioasa iar impactul vizual spectaculos. Cu rabdarea am stat mai prost (ca de obicei) asa ca am cam "macelarit" checul cand inca mai era putin caldut.



Ingrediente :
-5 pere mici
-150 g ciocolata amaruie (eu am folosit ciocolata de menaj Galactic)
-200 g faina
-140 g unt
-150 g zahar pudra
-1 lingura cacao
-5 oua (5 galbenusuri si 2 albusuri)
-1 plic praf de copt
-sare 
-esenta de rom

Mod de preparare:

Ciocolata se topeste la bain marie si se lasa sa se raceasca.

Se mizeaxa untul cu zaharul pudra pana se obtine o compozitie cremoasa aproape alba. Apoi se adauga galbenusurile pe rand si se amesteca bine dupa fiecare. In aceasta compozitie se adauga ciocolata topita, faina si praful de copt date prin sita, cacaoa si o lingura de esenta de rom.


Cele 2 albusuri se bat spuma tare cu un praf de sare si se adauga la compozitia obtinuta anterior amestecand usor cu o spatula de sus in jos ( nu folositi mixerul ! ).


Se curata perele si se trec prin faina.
Se tapeteaza o tava de chec cu hartie de copt (pentru a se modela mai bine se uda hartia in prealabil si se stoarce bine). Se toarna 1 cm de compozitie, se aseaza perele intregi si apoi se toarna restul de compozitie.
Se coace la 180 grade timp de circa 50 minute pana trece testul scobitorii.


Se lasa checul la racit, se scoate din tava si se pudreaza. 
Iata checul cu cele 5 "mogaldete".


Dar interesant e ce se afla in interior. Oare cum arata?  Cam asa...

 Si asa...


Si o feliuta virtuala pentru voi !


Pofta buna!





marți, 11 septembrie 2012

Supa de pui cu galuste



Ingrediente:
-4 pulpe superioare de pui 
-2 morcovi
-o radacina patrunjel
-o radacina telina
-1 ou
-2 cepe
-3-4 linguri gris
-o lingurita ulei
-patrunjel verde
-sare


Mod de preparare supa:
Daca va doriti nu numai o supa gustoasa ci si o supa limpede este necesar sa respectati cateva reguli de baza:
-supa se fierbe la foc mic
-se pune puiul la fiert in apa rece
-se spumeaza supa
-se strecoara supa la final

Se spala pulpele de pui si se pun la fiert la foc mic in apa rece. 
Se curata zarzavatul, se spala si se taie in bucati medii.


Se pun la fiert la foc mic intr-un vas separat. Se spumeaza des cu o lingura/paleta cu gauri pana cand nu se mai formeaza spuma. La final se strecoara supa turnandu-se in vasul cu zarzavaturile. Se adauga si pulpele de pui.
  
Mod de preparare galuste:
Intr-un castron se sparge oul si se bate cu putina sare si ulei. Se adauga cate o lingura de gris si se amesteca bine dupa fiecare. Amestecul final trebuie sa nu fie foarte tare dar nici sa nu curga de pe lingura. Este de preferat sa se lase compozitia sa se odihneasca cateva minute astfel incat grisul sa absoarba lichidul. Daca amestecul este prea moale se mai adauga gris.


Se inmoaie o lingura in supa fierbinte pentru 3-4 secunde, se ia aluatul cu ea si se reintroduce lingura in supa pana cand galusca se desprinde de pe ea. Daca galusca se imprastie se mai adauga gris.
In momentul in care se introduc galustele in supa aceasta nu trebuie sa clocoteasca caci astfel galustele se vor imprastia.
Dupa ce s-a epuizat toata compozitia se acopera oala cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic pentru inca 10 minute.

Supa se asezoneaza cu patrunjel verde tocat marunt.


 O supica tare buna!


Sa aveti pofta!



miercuri, 5 septembrie 2012

Muffins cu Low Fat Lemon Curd




Daca va e pofta de ceva dulce dar nu aveti mult timp la dispozitie si nici camara plina de ingrediente atunci va puteti gandi la niste briose. 
Eu pana acum vreo 3 saptamani aveam o alta problema: lipsa formelor sau mai bine zis lipsa initiativei de a cumpara unele. Si primul pas nu a fost facut de mine ci de nasi care mi-au facut cadou o tava minunata din silicon. 
Asa ca era timpul s-o testez. Reteta am gasit-o acum cateva zile pe forumul Arta Culinara, un forum unde gasiti retete minunate, sfaturi interesante si mai ales utile. 


Ingrediente muffins:
- 250 g faina
-150 g zahar
-2 oua
-50 ml ulei
-50 ml frisca lichida
-125 ml apa minerala
-1 pliculet praf de copt
-coaja de la o lamaie

Ingrediente low fat lemon curd (crema de lamaie fara grasimi):
-2 galbenusuri
-2 linguri amidon
-sucul a 3 lamai
-coaja de la 2 lamai


 Pentru ornat:
-150 ml frisca lichida



Mod de preparare: 
Intr-un bol se mixeaza zaharul cu ouale pana se obtine o compozitie de culoare deschisa iar zaharul este dizolvat complet.


Se adauga putin cate putin ulei, apoi frisca lichida, apa minerala si coaja rasa de la o lamaie.
Se amesteca faina cu praful de copt si se cerne peste compozitia lichida amestecand incet.


Se toarna compozitia in tava de briose sau/si formele de silicon si se introduc in cuptorul preincalzit la 180 grade. 
Dupa 15-20 minute se scot briosele din cuptor si se lasa sa se raceasca un pic.


Pentru lemon curd se amesteca intr-un bol coaja de la 2 lamai cu amidonul. Apoi se mixeaza galbenusurile cu zeama de la 3 lamai si se toarna peste amestecul uscat.
Compozitia se pune pe foc mic si se amesteca continuu aproximativ 5 minute.



Se pune crema de lamaie calduta intr-o seringa si se umplu briosele.


 Se bate frisca lichida cu putin zahar pudra si se orneaza dupa preferinte.


Mmmm...foarte bune! Un minunat gust dulce acrisor! 


Si o sectiune cu briosele pufoase!


Pofta buna!