sâmbătă, 6 aprilie 2013

Chec in trei culori



Dragii mei niciodata nu as putea sa refuz o felie de chec. Sincer imi place sa mananc checul si simplu dar mi se pare mult mai ok daca am alaturi un pahar cu lapte sau cu iaurt. Vio zice ca mananc ca si copiii...asta e. Daca asa imi place, ce sa fac?
De multe ori fac tot felul de deserturi mai mult sau mai putin "sofisticate" din dorinta de a incerca ceva nou. Si uite asa uit sa mai fac si un chec. 
Astazi vreau sa va arat un chec care pe langa faptul ca e gustos, mi se pare ca arata si spectaculos. Asta asa ca sa rimeze si sa nu ziceti ca ma laud singura.
Vreau sa multumesc pentru aceasta reteta doamnei Laura Laurentiu. Eu am facut cateva modificari privind un ingredient, modul de preparare si "ansamblare", insa ideea de baza ii apartine doamnei Laurentiu.

 Ingrediente:
-190 g faina
-150 g zahar
-5 oua
-100 g unt
-60 ml lapte
-cacao
-5 g praf de copt
-sirop de menta
-un plic zahar vanilat
-sare
-esenta de vanilie


Mod de preparare:
Intr-o craticioara se topeste la foc mic untul si se lasa sa se raceasca.
Se separa albusurile de galbenusuri. 
Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga treptat cate o lingura de zahar si se mixeaza bine dupa fiecare pana ce compozitia devine lucioasa si tare ca o bezea. Tot acum se  adauga si zaharul vanilat.
Apoi se incorporeaza pe rand cate un galbenus amestecand usor cu o spatula.
Se amesteca faina cu praful de copt si se cerne peste spuma de oua. Se adauga laptele si 2 lingurite esenta de vanilie. Se incorporeaza cu miscari usoare de sus in jos astfel incat sa nu iasa aerul.


Untul topit se imparte in mod egal in trei boluri.
In primul bol se adauga una-doua linguri cacao si se amesteca bine.
In cel de-al doilea bol se adauga 3 linguri sirop se menta si se omogenizeaza.
Cel de-al treilea bol se lasa ca atare.
Compozitia de chec se repartizeaza in mod egal in cele trei boluri si se amesteca cu grija de sus in jos.


Se tapeteaza tava de chec cu hartie de copt si se toarna compozitia cu cacao, apoi cea simpla si la final cea cu menta.
Se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 30 minute. Se face testul scobitorii care trebuie sa iasa curata.
Dupa ce se scoate din cuptor, checul se aseaza pe o parte si se lasa sa se raceasca.



Si iata rezultatul...adica checul.


Un chec pufos, gustos cu o aroma deosebita data de siropul de menta. Acesta ii confera checului un gust racoritor, usor mentolat.


Cu siguranta conteaza si aspectul unui desert. Cred ca si cei mai mofturosi copii vor fi convinsi sa pape o feliuta. Iar musafirii vor fi si ei incantati.


Si pentru toti prietenii acestui blog. Va rog serviti o feliuta!


Pofta buna!


2 comentarii: