joi, 18 aprilie 2013

Fasole batuta, frecata sau facaluita - reteta de post

 

Una din cele mai populare retete de post este cu siguranta fasolea batuta. Si cum sa nu fie populara cand este atat de gustoasa, satioasa si usor de pregatit.
Exista mai multe variante de fasole batuta, insa eu va prezint varianta pe care o facea bunica si mai apoi a preluat-o si mama. Zilele trecute am pregatit-o si eu sub indrumarea telefonica a mamei care a fost "chef indrumator". Si s-a dovedid a fi un pedagog priceput caci rezultatul a fost unul tare gustos.

Ingrediente:
-500 g fasole boabe
-3 cepe
-1 morcov
-1 pastarnac
-telina
-50 ml ulei
-250 ml suc de rosii
-jumatate de capatana usturoi
-bicarbonat de sodiu
-sare, piper

Mod de preparare:
Se spala fasolea, se pune intr-un bol, se acopera cu apa la temperatura camerei si se lasa la inmuiat cateva ore. Acest lucru va face ca timpul de fierbere sa se diminueze simtitor.
Se scurge fasolea, se pune intr-o cratita si se acopera cu apa rece. Se pune la fiert si se lasa sa clocoteasca 10 minute. Apoi se adauga o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu si se mai lasa la fiert inca 10 minute.
In acest timp fierbeti separat un litru de apa.
Se scurge fasolea si se adauga apa fiarta. Se mai repeta o data aceasta operatiune.
In cea de-a treia apa se adauga un morcov, un pastarnac si o bucata de telina, toate legumele fiind taiate bucatele. Tot acum se adauga o ceapa intreaga si vreo 3-4 linguri de ulei.
Se lasa pe foc pana cand fasolea si legumele sunt fierte bine.


Se pastreaza o cana din apa in care a fiert fasolea si restul se scurge bine. Se lasa putin sa se raceasca si mai apoi se paseaza impreuna cu legumele. Eu am transferat totul intr-un blender si l-am lasat sa-si faca treaba. Daca este necesar adaugati din apa oprita pana obtineti consistenta dorita.
Se sareaza si se adauga usturoi pisat in functie de gust. 


Se toaca ceapa marunt si se caleste in ulei incins. Cand ceapa devine sticloasa se adauga 250 ml suc de rosii si 250 ml din apa in care a fiert fasolea. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa sa fiarba la foc mic pana ce scade sucul de rosii si devine ca o pasta.
 

Se aseaza fasolea intr-un bol si se toarna deasupra ceapa prajita. O bunatate!


Pentru un rasfat total se serveste cu paine de casa si masline. Foarte gustoasa!


Pofta buna!












Un comentariu: