vineri, 24 mai 2013

Paine de casa cu masline si rozmarin


 
In ceasul al 12-lea reusesc sa postez reteta pentru Provocarea Secreta. Luna aceasta am avut de ales de pe un site al carui denumire spune totul: Disturbingly Delicious. Cu greu m-am decis ce sa prepar. Am fost tentata sa aleg un desert dar, in final am ales ceva ce m-a provocat: mini baghete cu masline si rozmarin. Am ales sa pastrez intocmai ingredientele dar prezentarea am modificat-o in sensul in care am ales sa fac o paine si nu minibaghete.
 
Ingrediente:
-400 g faina
-250 ml apa
-3 linguri ulei
-o lingurita si jumatate sare
-o lingurita zahar
-20 g drojdie proaspata
-70 g masline felii
-3/4 lingurita rozmarin

Mod de preparare:
Intr-un pahar se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar. Se adauga doua linguri de apa calduta si o jumatate de lingurita de faina si se lasa la fermentat pentru minim 10 minute. Este de preferat sa se lase paharul langa o sursa de caldura.
Odata cu trecerea timpului veti observa ca drojdia isi va mari volumul si la suprafata vor aparea mici bule de aer.


Intr-un bol se pune faina cernuta in prealabil de doua-trei ori si sarea. In mijlocul gramezii de faina se face o gropita in care se toarna drojdia dospita. Se toarna apa calduta si uleiul si se framanta bine timp de aproximativ 10 minute. Se obtine un aluat elastic, usor lipicios dar care se desprinde de pe marginile vasului.


Se adauga maslinele felii si rozmarinul (daca aveti rozmarin proaspat este si mai bine). Eu am folosit o lingurita de rozmarin si la final mi s-a parut ca gustul era prea puternic. Va sfatuiesc sa folositi doar trei sferturi de lingurita sau chiar jumatate in functie de preferinte.
Se framanta aluatul pana se incorporeaza bine maslinele si rozmarinul. Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pana ce aluatul isi dubleaza volumul. Asta depinde si de temperatura din camera.


Se tapeteaza o tava de aragaz cu hartie de copt si se rastoarna aluatul. I se da o forma rotunda si se mai lasa la crescut aproximativ 10-15 minute. Optional se poate cresta painea.
Se seteaza temperatura cuptorului la 200 de grade si se introduce in interior o cratita cu apa fiarta. Se lasa in interior pana in momentul in care se introduce tava cu painea. In acest mod in interiorul cuptorului vor fi vapori de apa care vor face ca painea sa nu aiba o coaja extrem de tare ci doar usor crocanta. Vio chiar a apreciat lucrul asta: "imi place cum a iesit coaja".
Se coace painea aproximativ 40 de minute.


Se lasa painea sa se raceasca pe un gratar de bucatarie. Eu am improvizat: am folosit un gratar de la aragaz pe care nu-l folosesc de obicei.

Dragii mei aproape cand era coapta painea am realizat un lucru :este atat de simplu sa intinzi mana si sa iei paine gata facuta de pe raft dar cu acest gest simplu pierzi sau mai bine zis renunti la mirosul imbietor al painii facute in casa, la coaja crocanta, la miezul proaspat si pufos.
Este adevarat ca se pierde timp si energie dar macar asa din cand in cand va recomand sa faceti o paine, poate atunci cand aveti oaspeti la masa sau cand iesiti la un picnic cu prietenii. Cu siguranta preparatele vor fi mai gustoase alaturi de o felie de paine facuta in casa.

Bucataria a fost invadata de miros de rozmarin si paine calda. O nebunie! M-am invartit in jurul cuptorului asemeni unui copil nerabdator si pofticios.


Cu greu am rezistat vreo 2 ore sa las painea sa se raceasca pentru a o putea taia. Si asta asa pentru ca vroiam sa fac poze pentru blog caci altfel as fi rupt numaidecat o bucata de paine aburinda.


Pufos, pufos si delicios!
 

Pofta buna!



luni, 20 mai 2013

Pancakes aperitiv cu mazare

 

Mereu incerc sa gasesc o alternativa la deja banalele si plictisitoarele sandwichuri. De data aceasta am optat pentru niste pancakes aperitiv (clatite americane). Si cum trebuia sa raspund provocarii lansata de Cornelia (Delicatesa) in cadrul proiectului Dulce Romanie, am hotarat imediat sa fac niste pancakes aperitiv cu mazare.

Ingrediente:
-250 g faina
-250 ml apa minerala
-3 oua
-100 g mazare
-100 g sunca
-100 g ardei rosu
-100 ml ulei
-1 plic praf de copt
-sare
- o legatura patrunjel

Mod de preparare:
In primul rand se fierbe mazarea. Intr-o cratita se pune mazarea, se toarna apa cat sa o acopere si se lasa sa fiarba vreo 10 minute. Din fericire mazarea fierbe foarte repede.
Intr-un bol se amesteca faina cernuta in prealabil cu praful de copt. Se adauga sarea, apa minerala, uleiul si cele 3 oua si se mixeaza bine timp de aproximativ 5 minute. Se lasa aluatul sa se odihneasca.


Intre timp se taie bucatele mici sunca si ardeiul.
Peste aluat se adauga sunca, ardeiul si mazarea.


Se incinge o tigaie, preferabil de teflon, fara ulei, si cu ajutorul unui polonic se toarna compozitia in centrul tigaii.  Se lasa aluatul sa se extinda singur spre marginile tigaii.
Atunci cand pe suprafata pancake-ului apar bule acesta se intoarce pe partea cealalta.


Eu am vrut niste clatite mai subtiri motiv pentru care am turnat o cantitate mai mica de aluat. Insa dupa ce le-am prajit mi-am dat seama ca era mai ok daca faceam clatitele mai groase; ar fi fost mai pufoase. Astfel dintr-o joaca am facut o clatita-floricica care a iesit mai inalta, mai pufoasa dar la fel de gustoasa.

Asadar daca vreti ca pancales-urile sa fie mai atractive pentru copii puteti sa alegeti diferite modele metalice: eu am ales o floare.


Marea problema cu aceste pancakes-uri este ca nu te mai poti opri din mancat.



Sunt ideale in orice moment al zilei: la micul dejun, la servici, sau la cina alaturi de o salata.


Atat de simple dar grozav de gustoase! Trebuie sa le incercati!


Pofta buna!

vineri, 17 mai 2013

Bavareza cu capsuni

 
A venit vremea provocarilor de luna aceasta. Si cum proiectul Dulce Romanie presupune "construirea" a 3 retete cu ingrediente propuse m-am mobilizat si am inceput cu.....desertul, bineinteles. 
Cornelia de la Delicatesa ne-a propus sa folosim niste fructe aromate si foarte populare in acest sezon: capsunile. 
Am ales un desert racoros, cremos, nu foarte dulce dar foarte simplu de preparat: bavareza cu capsuni. Va recomand sa-l incercati fiind foarte indicat in zilele calduroase de vara.

Ingrediente:
-500 g capsuni
-250 ml lapte
-100 g zahar
-3 galbenusuri
-200 ml frisca
-20 g gelatina

Mod de preparare:
Se separa albusurile de galbenusuri.
Intr-un bol se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.


Separat intr-un bol se inmoaie gelatina in 200 ml apa rece timp de 10 minute.
Peste mixul de galbenusuri si zahar se adauga laptele, se omogenizeaza bine si se pune pe bain marie. Se amesteca continuu timp de aproximativ 10 minute pana se ingroasa putin.


Se lasa crema sa se raceasca putin, se adauga gelatina si se amesteca bine pana ce aceasta se dizolva. Crema nu trebuie sa fie foarte fierbinte deoarece va distruge proprietatile gelatinei.

Capsunile se mixeaza cu ajutorul unui blender si se toarna peste galbenusuri dupa ce acestea s-au racit.


Se bate frisca si se incorporeaza usor in amestecul de mai sus. Optional se pot adauga si bucati mici de capsuni.


Se toarna amestecul in pahare de unica folosinta si se da la frigider pentru 4-5 ore.


Se orneaza cu frisca si capsuni si se savureaza cu pofta! Un desert tare fin si delicios!


 Pofta buna!

marți, 14 mai 2013

Salata de icre de crap


Poate unii dintre voi considerati ca este complicat sa faceti salata de icre insa daca stiti sa pregatiti maioneza cu ajutorul mixerului atunci considerati ca ati rezolvat problema. Procedeul este foarte asemanator. Mai mult daca aveti un robot de bucatarie atunci efortul este minim iar cat timp "jucaria" isi face treaba voi puteti sa spalati vasele sau mai stiu eu ce altceva trebuie sa faceti prin bucatarie.
In plus gustul icrelor facute in casa nu se compara cu a celor existente in comert: este mult mai gustos si mai sanatos.


Ingrediente:
-100 g icre crap
-250 ml ulei
- 25 ml apa minerala
- o lamaie

Mod de preparare:
Icrele trebuie sa fie in prealabil curatate de pielite si sarate. Daca scoateti icrele din peste e bine sa le sarati, sa le puneti intr-un borcan si sa le tineti in congelator pentru minim 2-3 zile. Daca le cumparati atunci le puteti folosi imediat.
Din intreaga cantitate se opreste o ligurita de icre.
Restul se pun intr-un bol de robot si se mixeaza cateva minute la viteza mica. Daca se foloseste un mixer de mana este necesar sa se mixeze in acelasi sens pentru a nu se taia icrele. 
Apoi se adauga uleiul in fir subtire si se continua mixarea la viteza mare. Treptat icrele se vor albi si vor creste in volum.
Din cand in cand se adauga zeama de lamaie si se mixeaza in continuare. Se poate turna si un pic de apa minerala pentru a le face mai pufoase.
Spre final se adauga icrele pastrate si se mai mixeaza un pic la viteza mica astfel incat acestea sa se vada frumos in salata. Se asezoneaza cu sare dupa gust.
Ca sa va faceti o idee durata totala a intregului proces de preparare a salatei de icre este de aproximativ jumatate de ora.


In cazul in care icrele sunt prea moi ori foarte sarate puteti adauga gris: Se pun la fiert 100 ml apa si cand incepe sa clocoteasca se adauga 2 linguri de gris in ploaie. Se amesteca continuu timp de 3 minute pana se ingroasa. Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga in timpul mixarii icrelor.
Eu totusi va recomand sa apelati la gris doar in situatii de urgenta. Cel mai bine este sa nu alteram gustul icrelor.

Va sfatuiesc sa respectati cantitatea de ulei indicata astfel incat sa obtineti o salata gustoasa in care sa simtiti gustul icrelor si nu o pasta uleioasa fara prea mult gust.

In cazul extrem in care s-a taiat salata se pun intr-un bol 2-3 linguri din salata taiata si se adauga zeama de lamaie. Se mixeaza bine pana isi revine (surplusul de ulei duce la taierea icrelor). Se adauga cate o lingura din salata taiata, se amesteca bine si tot asa pana salvam toata salata.
Se lasa la frigider pentru cateva ore perioada in care se vor mai intari putin.


O salata proaspata, hranitoare, si delicioasa!


Un aperitiv gustos ideal pentru o masa festiva si nu numai.


Pofta buna!




sâmbătă, 11 mai 2013

Cozonac cu nuca si rahat


Cei care sunt prieteni fideli ai blogului stiu ca nu sunt la prima incercare in ale "cozonacitului". Unele tentative au fost mai putin reusite, alte mai reusite insa niciodata nu am incercat sa fac un cozonac cu o forma clasica. 
Prin urmare era cazul sa-mi suflec manecile si sa ma apuc de treaba. Sarbatorile pascale au fost un bun prilej de a ma testa. 
Inca din prima clipa gandul m-a purtat la nona (bunica materna) care facea cate 10-14 cozonaci de Paste. Si in Vinerea Mare cand veneau copiii si nepotii ne lua pe toti si ne ducea in camara sa ne arate masa plina cu cozonaci, pasca si cosul cu zeci de oua vopsite. 
Cu siguranta mai am mult pana o sa ajung la nivelul ei dar macar am inceput sa acumulez experienta. Si am sentimentul ca de acolo de sus ma vegheaza si ma iubeste cel putin la fel de mult cum o iubesc si eu.

Ingrediente aluat:
-550-600 g faina
-120 g zahar
-2 oua
-225 ml lapte
-80 ml ulei
-25 g drojdie proaspata
-1/2 lingurita sare
-coaja de portocala si lamaie
-esenta vanilie

Pentru umplutura:
-100 g nuci
-1 lingura cacao
-3 linguri zahar
-1 lingura esenta rom
-250-350 g rahat

Pentru uns cozonacul:
-un galbenus
-2 linguri de lapte

Mod de preparare:
Intr-un pahar se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar. Se adauga doua linguri de lapte caldut si o jumatate de lingurita de faina si se lasa la fermentat pentru minim 10 minute. Este de preferat sa se lase paharul langa o sursa de caldura.
Odata cu trecerea timpului veti observa ca drojdia isi va mari volumul si la suprafata vor aparea mici bule de aer.


Intre timp intr-o craticioara se pune pe foc mic zaharul si laptele. Se amesteca din cand in cand pana se dizolva zaharul.

Intr-un bol se pune faina cernuta in prealabil de doua-trei ori si sarea. In mijlocul gramezii de faina se face o gropita in care se toarna drojdia dospita. Se adauga ouale, coaja de portocala +/- lamaie si 3 linguri esenta de vanilie.


Se incorporeaza usor faina, adaugandu-se in fir subtire laptele caldut.
Se framanta bine formandu-se un aluat. Pe masura ce se framanta se adauga cate un pic de ulei atunci cand aluatul se lipeste de mana si se framanta in continuare timp de 15-30 de minute. Eu am framantat aproximativ un sfert de ora.
Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pentru 60 de minute intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer.


Intre timp se pregateste umplutura cu nuca amestecand nuca maruntita cu zaharul, cacaoa si esenta de rom.

Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se unge masa cu ulei si se imparte aluatul in 2 parti egale. 
Din prima bucata de aluat se intinde o foaie cu o grosime de 1.5 cm si cu o lungime egala cu cea a  tavii de cozonac.
Se intinde amestecul de nuca si se ruleaza strans formandu-se un rulou.
La fel se procedeaza si cu a doua bucata de aluat, insa de data aceasta peste aluat se presara rahat taiat in bucatele mici. Eu am folosit 250 de grame, insa data viitoare voi suplimenta cantitatea cu inca 100 de grade. Deh, doar facand inveti...


Se impletesc cele 2 rulouri, se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se mai lasa sa creasca 45-60 de minute intr-un loc caldut si ferit de curenti de aer. Cozonacul trebuie sa creasca pana aproape de marginea (inaltimea) formei de cozonac.
Eu in Joia Mare am vopsit oua, motiv pentru care l-am lasat cam mult  sa creasca (vreo 40 de minute).


Se unge cozonacul cu un amestec facut dintr-un galbenus si 2 linguri de lapte si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 45-50 de minute. Dupa jumatate de ora daca cozonacul a capatat o culoare aurie se poate acoperi cu o foaie de copt pentru a nu se arde la suprafata. Eu trebuia sa fac operatiunea asta un pic mai repede....

Dupa ce s-a copt cozonacul se mai lasa in forma 10 minute, apoi se scoate din tava si se culca pe o parte. Dupa vreo 40 de minute se intoarce pe partea cealalta si tot asa se repeta de cateva ori.
Se taie de preferinta a doua zi dupa ce este complet racit.

Vazandu-i aspectul exterior mi-am zis: pare ok, a crescut mare si frumos! Seamana cu cozonacii lui nona. Oare cum o fi inauntru?


De sarbatori am fost in Braila la parintii si socrii mei, motiv pentru care in Vinerea Mare am facut pozele pentru blog fara sa gust nici macar o frimitura. Nu va mai zic de miros. Ispita a fost mare dar nu am cedat. 
Am fost incantata de modul in care a aratat. 


Si cand am ajuns la degustat satisfactia mea a fost maxima! Pufos, gustos si super aromat!


E drept ca un cozonac presupune mai multa munca, insa gustul sau, pufosenia, finetea e incomparabil mai buna decat cei din comert. De sarbatori am degustat 3 cozonaci facuti in casa si unul din comert. Cel din urma arata cel mai bine dar gustul a fost fara discutie pe ultimul loc.
Era sa uit de departamentul CTC (Vio) a fost incantat si i-a zis soacrei mele ca are concurenta. 


Pofta buna!

joi, 9 mai 2013

Placinta spirala cu branza si spanac (aluat de casa)


Dupa sarbatorile pascale am simtit nevoia sa las deoparte dulciurile si preparatele din carne. Sincer imi doream un aperitiv usor dar si gustos. Si cum de vreo 2 luni aveam in congelator un pachet de spanac mi-am zis ca e timpul sa profit de el. Asa ca am hotarat sa fac o placinta cu foi facute in casa. Stiu ca cei mai multi dintre voi folositi foi cumparate din comert dar daca aveti timp, intr-un week-end poate, va sfatuiesc sa le faceti in casa. Cu siguranta papilele voastre gustative vor fi entuziasmate.
Cu aceasta reteta voi participa la concursul organizat de Laura Adamache in colaborare cu Costa D'Oro.

Ingrediente:
Doua foi placinta:
-500 g faina
-2 oua
-2 linguri ulei masline Costa d'Oro
-1 lingura otet
-150 ml apa calduta
-1/2 lingurita sare

Umplutura spanac:
-300 g spanac congelat/800 g spanac proaspat
-1 ou
-2 catei usturoi
-sare, piper

Umplutura branza:
-350 g branza sarata
-1 ou

Pentru uns:
-1 galbenus
-2 linguri lapte

Mod de preparare:
Foi placinta:
Intr-un bol se amesteca faina cernuta in prealabil cu sarea. Se adauga cele 2 oua, otetul, uleiul si apa calduta in fir subtire. 
Se obtine un aluat nelipicios care se framanta bine timp de 10 minute. Daca mai este nevoie adaugati apa sau faina dupa caz.
Se scoate bila de aluat din bol si se mai framanta pe blatul de lucru prin lovire (se tranteste de masa de lucru de 100 de ori pentru a dezvolta glutenul si asa aluatul devine elastic). Eu am efectuat aceasta operatiune pe la 9.30 dimineata si mi-a placut teribil. Este o modalitate placuta de a incepe ziua.


Aluatul se imparte in 2 parti. Din fiecare bucata se intinde un cerc cu diametrul de 17 cm care se unge cu ulei si se lasa 15-30 minute intr-un loc ferit de curenti de aer.

Intre timp se prepara umplutura.

Umplutura spanac:
Intr-o tigaie se pune spanacul decongelat si scurs bine in prealabil. Se lasa sa se caleasca pe foc mic pana ce spanacul ramane aproape uscat. Apoi se adauga un ou, 2 catei de usturoi pisati, sare, piper si se omogenizeaza bine. Se mai lasa pe foc mic inca 2-3 minute. Se ia tigaia de pe foc si dupa ce spanacul s-a racit putin se marunteste cu ajutorul unui cutit sau a unui robot de bucatarie.

Daca folositi spanac proaspat procedati astfel: intr-o cratita se pune apa si in momentul in care incepe sa fiarba se adauga spanacul. Se lasa pentru aproximativ 5 minute. Apoi se scurge apa, se lasa spanacul la racit si la final se stoarce bine.



Umplutura branza:
Branza se rade pe razatoarea mica si se amesteca bine cu un ou.

Din fiecare bucata de aluat se intinde cate o bucata de foaie de placinta cat se poate de subtire. Din pacate eu am un sucitor destul de micut si m-am cam chinuit cu intinderea foilor.

Foaia de placinta se taie in fasii cu latimea de 5 cm.
Pe fiecare fasie se intinde alternativ umplutura de spanac si cea de branza (nu exagerati cu cantitatea de umplutura caci mai apoi va fi greu de rulat).



Se ruleaza fiecare fasie de aluat si se formeaza placinta spirala astfel: in tava de cuptor tapetata cu hartie de copt se formeaza un melc din fasia de placinta umpluta cu branza. In continuarea acesteia se adauga o fasie cu spanac si tot asa.


Intr-un bol se amesteca un galbenus cu 2 linguri de lapte si se unge placinta. Apoi se introduce tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru aproximativ 35 de minute pana ce capata o frumoasa culoare aurie.


Eu din cantitatile prezentate am obtinut 2 placinte.
Va spun sincer ca nu sunt un mare fan al spanacului dar aceasta placinta a fost pur si simplu delicioasa! Combinatia de branza, spanac si foi de placinta facute in casa a fost dementiala! Rezultatul a fost mult peste asteptarile mele. Initial credeam ca Vio va fi principalul consumator dar "scorul final" a cam fost egal.

Ca sa nu mai zic ca am fost foarte incantata de aspect.


Va asigur ca este o placinta extrem de gustoasa, iar foile de placinta facute in casa nici nu se compara cu cele din comert. Se topesc in gura, sunt fine, delicate...


Se poate consuma atat calda cat si rece. La noi s-a terminat prea repede, ca tot ce e bun tine putin.


Pofta buna!

sâmbătă, 4 mai 2013

Pasca cu aluat de cozonac



Stiu ca multe persoane se feresc de aluatul de cozonac deoarece este mai pretentios, insa asa cum spune o zicala "incercarea moarte nu are". Si pana la urma ce se poate intampla? Ok, nu o sa creasca aluatul asa cum trebuie, insa cu siguranta data viitoare veti avea ceva experienta acumulata si o sa aveti mai mult succes. Daca veti urmari indicatiile si veti respecta cantitatile eu zic ca nu aveti cum sa nu obtineti un aluat cel putin satisfacator. 
Anul acesta am pregatit pentru prima data o pasca. Eu am ales o reteta cu aluat de cozonac deoarece sunt un mare fan al acestora. Si combinatia cu branza dulce nu putea duce decat la un rezultat delicios.

Ingrediente aluat:
-550-600 g faina
-120 g zahar
-2 oua
-225 ml lapte
-80 ml ulei
-25 g drojdie proaspata
-1/2 lingurita sare
-coaja de portocala si lamaie
-esenta vanilie

Ingrediente umplutura:
-300 g branza de vaci
-100 g zahar
-2 oua
-25 g faina alba
-10 g gris
-3 plicuri zahar vanilat
-esenta de rom
-coaja portocala
-50 g stafide

Pentru uns pasca:
-un galbenus
-2 linguri de lapte
-miere

Mod de preparare:
Intr-un pahar se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar. Se adauga doua linguri de lapte caldut si o jumatate de lingurita de faina si se lasa la fermentat pentru minim 10 minute. Este de preferat sa se lase paharul langa o sursa de caldura.
Odata cu trecerea timpului veti observa ca drojdia isi va mari volumul si la suprafata vor aparea mici bule de aer.


Intre timp intr-o craticioara se pune pe foc mic zaharul si laptele. Se amesteca din cand in cand pana se dizolva zaharul.

Intr-un bol se pune faina cernuta in prealabil de doua-trei ori si sarea. In mijlocul gramezii de faina se face o gropita in care se toarna drojdia dospita. Se adauga ouale, coaja de portocala +/- lamaie si 3 linguri esenta de vanilie.


Se incorporeaza usor faina, adaugandu-se in fir subtire laptele caldut.
Se framanta bine formandu-se un aluat. Pe masura ce se framanta se adauga cate un pic de ulei atunci cand aluatul se lipeste de mana si se framanta in continuare timp de 15-30 de minute. Eu am framantat aproximativ un sfert de ora.
Se acopera bolul cu un prosop de bucatarie si se lasa la dospit pentru 60 de minute.


Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se unge masa cu ulei si se imparte aluatul in 2 parti egale. Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda cu diametrul egal cu tava de copt (26 cm).
Se aseaza aluatul in  tava de copt se tapetata cu hartie de copt atat pe fund cat si pe margini.Se inteapa aluatul cu furculita.
Cea de-a doua jumatate de aluat se imparte in 3 parti egale si din fiecare se fac rulouri. Pentru a stabili lungimea rulourilor se procedeaza astfel: cu ajutorul unui fir de ata se inconjoara tava. Lungimea rulourilor trebuie sa fie egala cu lungimea firului de ata.
Se presara faina pe masa de lucru si se formeaza cele 3 rulouri. Apoi se impletesc si se aseaza pe marginile foii de aluat.


Se lasa la dospit pentru 20 de minute. Apoi in mijlocul tavii se aseaza un castronel care nu va permite aluatului impletit sa creasca spre centrul tavii. Se mai lasa la dospit pentru 30-40 de minute.


Intre timp se prepara umplutura:
Se mixeaza branza de vaci, ouale, zaharul, zaharul vanilat si coaja de portocala. Dupa ce acestea s-au omogenizat bine se adauga faina si grisul.

Dupa ce aluatul a dospit se indeparteaza castronelul si se toarna umplutura.
Se unge pasca cu un amestec facut dintr-un galbenus si 2 linguri de lapte si se introduce tava in cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru aproximativ 45 de minute. Dupa jumatate de ora daca pasca a capatat o culoare aurie se poate acoperi cu o foaie de copt pentru a nu se arde la suprafata.

Imediat ce se scoate din cuptor se unge cu miere. In acest mod va capata un luciu apetisant.


Va spun sincer ca abia asteptam sa gust. O pasca cu adevarat delicioasa! Ca sa nu mai zic de miros... imbietor...


Va doresc tuturor un Paste fericit! Fie ca sarbatoarea Invierii Domnului sa va aduca cele 4 taine divine: incredere, lumina, iubire si speranta.


Pofta buna!